VAŠKO KRESOVANJE V DOBU

Prvomajsko kresovanje v Dobu je postalo že ena izmed rednih vaških prireditev. Pripravimo in organiziramo ga mladinci Prostovoljnega gasilskega društva Dob pri Šentvidu na starem nogometnem igrišču »na gmajni«. Za letošnje tradicionalno kresovanje smo se ponovno zelo potrudili.

Priprave so se začele že pred dvema mesecema z načrtom organizacije in izvedbe  kresovanja.  Sledilo je nabiranje in iskanje materiala po gozdu in zbiranje le tega na igrišču. S samo postavitvijo kresa smo začeli slab teden pred kresovanjem in ga po nekaj manjših težavah s slabim vremenom, postavili v štirih dneh.

Kres je v višino meril 10 m, spodnji del je imel površino 36 m² (6 x 6 m), prostornina prisekane piramide, kakršno je kres imel, pa je bila preko 150 m³, kar pomeni, da smo nabrali kar veliko lesa.

S samim obiskom kresovanja, glede na rahlo deževen zadnje aprilski večer, smo bili organizatorji zelo zadovoljni. Obiskovalci so lahko uživali v dobri hrani, pijači ter pogledu na veličasten kres.

Del izkupička prireditve bomo namenili nakupu delovnih gasilskih oblek za mladino PGD Dob pri Šentvidu.

Organizatorji se zahvaljujemo vsem , ki ste na kakršenkoli način sodelovali ali pomagali pri izvedbi in organizaciji kresovanja in vas že sedaj vabimo naslednje leto na že tradicionalno vaško kresovanje v Dobu 2020.

                                                         David Klemenčič