O društvu

gasilska tehnika 8.3.2010Smo gasilsko društvo 1. kategorije, ki šteje 140 članov. Prostovoljno gasilsko društvo Dob je bilo ustanovljeno 22. junija 1930. Naše operativno področje leži na JV delu občine Ivančna Gorica, meri 12 km2 in obsega sedem vasi ter ima nekaj manj kot 450 prebivalcev. V kraju, kjer delujemo je tudi sedež KS. V njej sta dve gasilski društvi. Delujemo na območju župnije Šentvid pri Stični, ki obsega šest gasilskih društev. Naša prvenstvena naloga je varstvo pred požari, delujemo pa tudi na področju družbenega življenja, ker smo edino društvo v vasi. Skupaj s KS Dob imamo tudi svoj grb.

S KS sodelujemo pri javnih prireditvah. Tradicionalno je že utečeno vsakoletno miklavževanje, kjer v sodelovanju s KS obdarimo približno 120 otrok.

Opazni smo tudi v okviru občine. Pred leti smo prejeli tudi občinsko nagrado Josipa Jurčiča za uspešno delo. Dobro sodelujemo z občinsko gasilsko zvezo, redno se udeležujemo raznih tekmovanj in tudi osvajamo medalje.

Najdaljšo tradicijo tekmovanja ima moška tekmovalna desetina. Po uspešnih nastopih na občinskem in regijskem področju smo leta 2008 nastopili tudi na državnem tekmovanju. Bili smo uspešni, osvojili zlato značko in se uvrstili med kandidate za gasilsko olimpijado na Slovaškem leta 2009. Zaradi zahtevnih priprav in težko uskladljivih terminov se kvalifikacij za omenjeno tekmovanje nismo udeležili. V moških kategorijah imamo aktivni obe ekipi – člani A in člani B.

Zelo uspešni so tudi naši pionirji. V zadnjem desetletju so med leti 2005 in 2009 kar štirikrat zapored osvojili prvo mesto na občinskem tekmovanju in nato odhajali na regijska tekmovanja. Redno se udeležujejo vseh tekmovanj, ki jih organizira Gasilska zveza Ivančna Gorica. To so: orientacijski tek za mladino, kvizi za mladino o gasilskih tematikah, občinska tekmovanja itd..

Aktivna je tudi veteranska tekmovalna desetina, ki se udeležuje raznih tekmovanj pri sosednjih društvih.

Kljub večkratnim poskusom, nikakor ne uspemo sestaviti ženske tekmovalne desetine, čeprav nam članic ne manjka.

Redno organiziramo letno vrtno veselico, ki je vedno številčno obiskana. Občasno organiziramo še prireditev »Dan nogometa in dobre volje«. Običajno je dopoldne nogometni turnir med gasilci, popoldne pa ženska nogometna tekma med poročenimi in neporočenimi. Dogodek dneva je moška tekma med Suhimi in Debelimi. Številni obiskovalci si radi ogledajo to prireditev. Do sedaj nam je bilo vedno naklonjeno tudi vreme. Omenjene prireditve so glavni vir dohodka za naše društvo.

V KS Dob deluje še eno gasilsko društvo, in sicer PGD Hrastov Dol. Skupaj z njimi organiziramo nogometni turnir za pokal KS Dob, v katerem se pomerijo ekipe posameznih vasi. Pomeri se pet do šest ekip, odvija pa se na igrišču v Hrastovem Dolu.

Skrbimo tudi za čisto okolje, zato enkrat letno v spomladanskem času, očistimo naše področje. Poberemo smeti ob vseh cestah, na pomoč nam priskočita Občina Ivančna Gorica in Komunalno podjetje Grosuplje, ki preskrbita zabojnik za smeti.

 
Lokacija društva: