Žegnanje v soseski sv. Petra v Dobu, 2. julij 2017

Letošnje žegnanje v Dobu je bilo zaznamovano s hvaležnostjo. V uporabo smo predali prvi avtomatski defibrilator na območju, ki ga pokriva PGD Dob in ki skoraj v celoti sovpada s področjem soseske.

V uvodu svete maše smo hvaležnost opisali z naslednjimi besedami:
»Hvaležnost je izraz srca, ki je pozorno in odprto. Hvaležen človek vidi jasneje; zna se veseliti, odkriva in potrjuje vrednost tistega, kar mu je dano, sprejema ljudi in ceni njihovo vrednost.«

Idejo o nakupu avtomatskega defibrilatorja je dal predsednik PGD Dob Marko Antončič. Predlagal je, da bi gasilci v letu 2017 organizirali  dobrodelno prireditev, izkupiček prireditve pa bi namenili za nakup tega aparata. Ko je za dobrodelno namero izvedel Stane Pšajd iz Podboršta, je predlagal, da  ga v celoti kupi  sam,  v znak hvaležnosti, ker so mu v skupnosti , predvsem pa v PGD Dob, leta 2012, nesebično pomagali, ko mu je ogenj uničil ostrešje doma. Tako  je  Stane Pšajd, kot predstavnik družine, v nedeljo,  2. julija predsedniku PGD, predal defibrilator, župnik Izidor Grošelj pa ga je blagoslovil. Nameščen bo v posebni omari v Podorštu.

Gasilci pa vseeno nadaljujemo priprave, da bomo z dobrodelno prireditvijo zbrali sredstva za nakup še enega aparata, ki pa bo nameščen na gasilnem domu v Dobu. Organizirano bo tudi brezplačno izobraževanje za uporabo defibrilatorja.

Vsekakor je bil to za naš kraj lep dogodek, zaznamovan s hvaležnostjo. Za gasilce pa je bilo to veliko priznanje za opravljeno delo in ponovno dokaz, da se splača slediti geslu, ki so ga naši predniki napisali na pročelje gasilnega doma «Bogu v čast in bližnjemu  v pomoč«.