Dobuska butara tudi letos krasila farno cerkev

V podružnici sv. Petra v Dobu že skoraj dve desetletji, brez prekinitve, izdelujemo veliko butaro za cvetno nedeljo, ki v velikonočnem času, krasi farno cerkev. Butara je velika od 5 – 6 m in vsebuje vse sestavine, ki so zanjo potrebne. Najprej se je izdelovala v gasilnem domu, zadnjih osem let pa jo izdelujemo vsakič pri drugi hiši ali v drugi vasi. Predvsem zato, da bi sodelovalo čim več vasi oz. zaselkov v podružnici. Celoten krog po vaseh še nismo zaključili, saj smo v zadnjih dveh letih želeli dodati še dodatno simboliko povezovanja. Tako smo leta 2010 butaro izdelovali pri hiši, kjer smo tisto leto gasili požar in sodelovali pri sanaciji na gospodarskem poslopju. Leta 2011 smo jo izdelovali na domu naše laične misijonarke Tine, kjer smo kot krajani in soseščani sodelovali pri organizaciji slovesnosti ob predaji misijonskega križa.

Sestavine butare se naberejo v tednu pred cvetno nedeljo, samo izdelovanje pa sledi sobotno popoldne in večer pred cvetno nedeljo. V nedeljskem jutru jo domači iz hiše kjer se izdeluje, odpeljejo v župnijsko cerkev k blagoslovu.

Z leti se je kar nekako izoblikovala določena ekipa ljudi, ki stalno sodelujejo pri izdelavi, odvisno od vasi pa se pridružijo še domačini.

Pri izdelavi začnemo s 4 m smrekovo sušico, ki je kot nosilno ogrodje butare, na vrhu ji pritrdimo brinje, mačice, drenik, popkovino, v sredino dodamo povezan bršljan, seveda s čim več jagodami, spodnji del obložimo z enoletnimi leskami, povijemo s trakom in butara je končana.

Pri sami izdelavi butare za cvetno nedeljo je prisotno naše timsko sodelovanje celotne soseske z dobrimi stotimi gospodinjstvi, v zadnjih dveh letih pa smo ji uspeli dodati še nekaj več. Ta butara nas še dodatno povezuje in spodbuja k sodelovanju, nas vsako leto spominja, da je v slogi moč in da smo sposobni marsičesa, samo da imamo isti cilj. Upamo, da se bo ta odnos in miselnost med nami še ohranjal in bomo imeli voljo in našli čas tudi za take stvari, še posebno v teh časih ko, se vse mudi in vsako poskrbi le bolj zase.