Vaško prvomajsko kresovanje 2023

Mladi gasilci PGD Dob pri Šentvidu smo tudi letos organizirali tradicionalno vaško kresovanje na starem nogometnem igrišču v Dobu. Zadnja leta je to kresovanje eno večjih v naši okolici in zato ga vsako leto obišče veliko obiskovalcev, na kar smo zelo ponosni.
Priprave na kresovanje se pričnejo že v mesecu februarju, kjer se ne sestanku dogovorimo o vseh zadolžitvah in pripravah ter sami organizaciji. Ker gre za javno prireditev z odprtim ognjem moramo seveda pridobiti tudi ustrezna dovoljenja.
V aprilu smo pričeli z nabiranjem hlodovine in s postavljanjem kresa na njegovi tradicionalni lokaciji. Kres smo s pomočjo sodobne mehanizacije postavili v dobrih dveh vikendih. Višina letošnjega kresa je bila rekordnih 10,5 m. Med postavljanjem in pripravami so se nam pri delu pridružili tudi člani ansambla Osvajalci ter skupaj z nami posneli glasbeno reklamo za kresovanje.
Če nam je vreme nagajalo pri pripravah, pa nam je bilo naklonjeno na dan prireditve, zato smo se še posebej potrudili za pripravo prireditvenega prostora.
Naše vaško kresovanje je ponovno privabilo veliko število obiskovalcev od blizu in daleč, saj je bil prireditveni prostor skoraj premajhen. Za dobro vzdušje in ples so poskrbeli fantje iz ansambla Osvajalci, za hrano pijačo in veličasten pogled na goreč kres pa kar 30 mladih gasilk in mladih gasilcev iz domačega društva in s tem zopet dokazali, da mladi zmoremo organizirati tudi veliko prireditev. Prepoznali ste nas lahko po enakih brezrokavnikih.
Del izkupička prireditve je namenjenih gasilskemu društvu, ki bo denar namenil izobraževanju naših najmlajših članov.
Zahvaljujemo se našim starejšim gasilkam in gasilcem, vaščanom in vaščankam za pomoč pri organizaciji in tudi za pomoč na in po prireditvi. Zahvaljujemo se tudi vsem ostalim, ki ste nam kakorkoli priskočili na pomoč.
Se vidimo naslednje leto na tradicionalnem vaškem kresovanju v Dobu 2024.

Mladina PGD Dob pri Šentvidu

P.S.
Ob nastajanju prispevka oziroma tik pred redakcijo, smo v »uredniškem odboru« pogledali v članek in potrjujemo mladim gasilcem: zmorete in znate pripraviti vaško kresovanje. Ponosni smo na vas, res z veliko truda in prizadevanjem že več let pripravljate vaško kresovanje. Že v samo postavitev kresa je potrebno vložiti ogromno ur dela in seveda finale – na večer kresa pa poskrbite, da smo gostje zadovoljni.
Kres seveda ni dovolj samo zažgati, pri kresovanju je potrebno nadzorovati gorenje kresa in ga dejansko med gorenjem gasiti, da gorenje ne preide v požar, za kar pa sta cel večer skrbela tudi dva mlada gasilca.
Hvala vam za lep večer in vse čestitke.
V galeriji pa si le oglejte utrip pri pripravo kresa in samo kresovanje, vmes pa tudi prihod novega vozila, Volkswagen transporter kombi, ki se je v času pripravljanja kresa pripeljal v Dob in je trenutno na dodelavi v gasilsko vozilo.
Foto kresovanja Anita Zupančič, ostalo arhiv PGD Dob.