Pustno rajanje v Dobu 2022

Na pobudo članic PGD Dob pri Šentvidu in s sodelovanjem članov, smo v Dobu pripravili pustno rajanje. Kar tako, za pokušino, smo si dejali.

Na naše veliko presenečenje, saj so časi negotovi, so nedeljsko popoldne v Dobu, še pred uradnim začetkom, igrišče zasule pustne šeme, velike in majhne, klovni, starčki, pikapolonice, metuljčki, Pika nogavička, Mehikanci, dojenčki, zdravnik (ki je cepil tretji odmerek in baje je to zagotovo najboljše in odporno cepivo), gospodinje, policaj, male in velike princeske, Sneguljčica, škrati in še mnogo drugih pravljičnih bitij in malih živalic.

Poleg številnih raznolikih odraslih, predvsem pa otroških mask, je s krajšo zamudo prikorakala tudi pustna kamela. Otroci, ki tega običaja niso še poznali, so spraševali: «A je ta prava?«. Na odgovor, da je prava, so zastavili naslednje vprašanje, »Kako pa, da je v supergah in kavbojkah?« Če že pustno rajanje  v Dobu »še« nima tradicije, pa jo ima vsekakor pustna kamela, ki pa se jo lahko spominjamo le starejši. Kamela je imela nadvse zanimivo spremstvo, ki je nujno potrebno za vsakdanja kamelja opravila.

Naj še dodamo, da je bilo ogrodje, na pobudo starejših članov, izdelano, prav za ta namen.

Nedeljsko popoldne je bilo zelo hladno in vetrovno, zato je še kako prijal topli  čaj, krof in seveda kuhanček, ki smo ga pripravili za obiskovalce. Male in velike maškare so se lahko slikale v foto kotičku, stopile do kotička za poslikavo, lahko zaplesale, pobožale kamelo, ki je bila največja atrakcija popoldneva, se zabavale na igralih in družile s prijatelji, kar pa največ pogrešamo.

Naše pustno rajanje je bilo pripravljeno prvič in zato nam ni šlo od rok tako, kot smo si predstavljali in zamislili. Drugič nam bo šlo bolje, upamo.

Kako pa je kamela izgledala, kako je izgledalo njeno spremstvo, kakšne pustne maske so zasedle Dob, pa si lahko ogledate v galeriji.