Dobuski pohod, že 17. po vrsti

Ko smo organizatorji dobuskih pohodov v pripravah na letošnji pohod začeli preštevati skupno število pohodov v KS Dob, smo prišli do številke 17.

Prvi pomladanski pohod po KS smo organizirali v letu 2004 . Vsak pohod pa nas je vodil po drugih poteh in vaseh. Namen naših pohodov je spoznati tudi sosednje vasi in druge, običajno nepoznane poti. Termin pohoda je bil običajno v začetku maja, število udeležencev na deževno nedeljo 2009 samo 25 in na lepo nedeljo, le leto prej, pa skoraj stotina. Prvih deset pohodov do leta 2013, so bili organizirani s strani KS Dob pri Šentvidu. V letu 2013 pa je bil organiziran prvi pohod na Vrh, ki smo ga ovekovečili tudi s planinskim žigom. Ti pohodi pa so bili v organizaciji KŠD Dob. In tako nas vsako leto začetek pohoda popelje preko Vrha in naprej vsakič v drugo smer.

Letos smo Vrh osvojili iz panorame nad Hrastovim Dolom, čez vas Trnovico. Na vrhu nas je čakala okrepitev s čajem, kuhanim vinom in sladkimi dobrotami. Pot smo nadaljevali do trga ob župnijski cerkvi na Sela pri Šumberku, kjer smo si lahko privoščili še kavico in izvedeli nekaj zanimivosti o kraju in tamkajšnji cerkvi sv. Janeza Krstnika. V nadaljevanju poti smo osvojili Stehanjo vas, kje smo bili bogato postreženi od domačinov iz vasi, ogledali pa smo si tudi cerkev sv. križa, ki je častitljive starosti in je bila pred desetletji močno izropana. Oltarji imajo le še malo originalnih kipov.

Sledil je še zadnji del poti na vinorodno gorico Medvedjek, kjer smo pri Lužarjevi zidanici imeli zaključek pohoda. Od tu pa smo se lahko domov odpeljali z avtobusom, nekateri pohodniki pa so si pohod podaljšali do doma.

Letošnjega 17. dobuskega pohoda se je udeležilo rekordno število pohodnikov. Kar 120 se nas je, kljub bolj slabi vremenski napovedi, tega pohoda udeležilo. Sicer nas je malo vmes tudi poškropilo, ampak z dobro voljo nas to ni nič motilo.

Vabljeni tudi že na 18. pohod po našem kraju in če bo termin, druge nedelje v februarju obstal, bo to ravno na Valentinovo.