Gasilski izlet v Prekmurje – 30.9.2017

Cilj letošnjega izleta je bila naša najvzhodnejša pokrajina, nam slabo poznano Prekmurje. Tja nas je povabil naš član in prijatelj Vendelj Vaš, ki se je v zrelih letih skupaj z ženo, vrnil v rodno Prekmurje.
Po kratkem pozdravu, ki je bil kar tam nekje na cesti, smo mu sledili do vasi Murski Črnci, kjer smo uživali v gostoljubju domačih gasilcev. Po predstavitvi njihovega društva in kraja, so nam pokazali verski, gasilski in etnološki muzej, vse tri zbirke pa so razstavljene v okviru gasilskega doma.

Pot po Prekmurju nas je naprej vodila v Puščo, kjer v okviru Romskega naselja deluje edino romsko gasilsko društvo pri nas, ki obstajajo že deset let. Po kratki predstavitvi njihovega delovanja gasilskega društva, smo bili presenečeni, kako so organizirani in dejansko nad pričakovanji, kako so vključeni v družbo in kraj. Poleg delujočega gasilskega društva imajo svojo več namensko kulturno dvorano, povezani so v KS, ravno na dan obiska, pa so imeli tudi otvoritev nogometnega igrišča, saj je njihova ekipa Pušča prvič igrala doma z ekipo Tišine in, kot smo zvečer že lahko zvedeli doma po TV, jih tudi premagala.
Posebnost Prekmurja je tudi verska raznolikost. Obiskali smo evengeličansko cerkev v Moravskih toplicah, kjer nas je sprejel njihov častni škof Geza Erniša in nam na kratko predstavil njihove verske značilnosti in delovanje. V Bogojini pa smo si ogledali še Plečnikovo cerkev, poznana predvsem po tem, da so staro cerkev vključili in vstavili v novo, na poseben Plečnikov način.
Naslednja točka, ki smo jo imeli v načrtu ogledov je bil tropski vrt, oziroma ocean orhidej, kjer gojijo orhideje. Po ogledu tropskega vrta, smo orhideje lahko tudi kupili.
Kot zadnja zanimivost letošnjega gasilskega izleta je bil ogled Bukovniškega jezera s posameznimi energijskimi točkami. V poznem popoldnevu je nato sledilo samo še pozno popoldansko kosilo, malo pred mrakom pa smo se poslovili od našega vodiča in prijatelja, ter se odpeljali proti prelepi dolenjski.