16. februar 2014, tretji pohod Kulturno športnega društva Dob

Sončna in topla nedelja, bolj spomladanska kot zimska, nas je le zvabila, da smo se podali na tretji pohod na Vrh. Pohod je bil sicer napovedan 2. februarja, vendar je bil zaradi nevarnosti, ki je nastajala z žledom in varnosti pohodnikov, odpovedan.

V Dobu pri »info« točki se nas je zbralo dobrih 40 pohodnikov, močno okrepitev pa smo dobili v Podborštu, tako, da nas je bilo za dosego prve višinske ovire že 75 ljubiteljev narave in pohodništva. Večji postanek pohoda je bil na »našem Vrhu«. Vpis v knjigo  obiskovalcev je bil le še pika na i, kdor pa je bil tu prvič, si je v svoj dnevnik lahko vtisnil tudi planinski žig. Na toplem pomladanskem soncu ob robu gozda smo bili postreženi s kuhančkom in čajem.

Pot smo nadaljevali proti Kremenjaku, mimo spomenika NOB in mimo znamenite luže na vrhu hriba, proti razvalinam gradu Šumberk. Uživali smo v čudovitem razgledu in toplem soncu. Nekaj podrobnosti gradu sta nam povedala Marko in Dušan, ogledali smo si lahko še ohranjeno grajsko kapelo sv. Katarine in se nato spustili v vas Sela Šumberk, kjer so nam pripravili okrepčilo in hkrati je bil tu tudi cilj pohoda.

Proti domu smo odšli po več poteh, kjer si je kdo želel. Mi smo se v dolino spustili po Jakobovi poti v Podboršt, vendar smo zaradi posledic žledoloma imeli na poti veliko ovir. Po dobrih petih urah smo pripešačili nazaj v dolino.
 
Letošnji že tretji pohod na Vrh, je bil daljši od prvih dveh. Pohod organizirajo člani KŠD Dob, finančno pa priskoči na pomoč tudi KS Dob.