VSE JE ENKRAT PRVIKRAT

Enkrat je vse prvikrat
kakor v prvem razredu:
prvi otok, prva obala, prva skala.
Samo enkrat je prvikrat:
prva omama, prva rana,
na belem listu prvi znak,
prvo čudo in prvo hudo.

Vse drugo je drugo.

 

 

In tako je bilo prvikrat tudi 27. oktobra za člane Moškega pevskega zbora Dob. V prostorih osnovne šole Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični je bil to njihov  prvi samostojni koncert. Ker so vsi člani zbora pravi domoljubi, so koncert  poimenovali ZATOREJ VEM, SLOVENEC SEM. Izbor pesmi je bil tematsko obarvan saj so bile vse iz nabora »domačih in domoljubnih pesmi«. Moški pevski zbor Dob je odpel 12 pesmi (Slovenec sem, Doberdob, Pred hiško sedim, Lipa,..) in požel bučne aplavze polne dvorane.

In kako se je vse skupaj začelo?

Dolga leta so bile sanje in je tletla tiha želja, da bi Dob imel svoj pevski zbor. Vendar včasih sanje niso dovolj. Potreben je pogum in zavestna odločitev za uresničitev le – teh.

Proti koncu leta 2011 je začel Matjaž, ki sta se mu pridružila še Nande in Igor iskati kandidate. In tako se je v decembru istega leta zbralo 20 mož in fantov iz okoliških vasi, ki so zmogli  oboje: odločiti se in zbrati pogum, da bi se želje in sanje uresničile.  In tako od takrat vsak teden pridno in vestno trenirajo svoje glasilke. Prve pevske korake so naredili pod vodstvom Robija Markoviča. Od marca leta 2012 pa jih vodi in spodbuja Matej Vovk, ki je član solističnega ansambla Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana.

Da pa petje ni vse kar fantje znajo in zmorejo, priča tudi dejstvo, da so za svoj izgled poskrbeli sami. Hlače in kravate so delo spretnih rok njihovega člana Alojza Fortuna.

Na svoj prvi samostojni koncert so povabili tudi gostje in sicer Ženski učiteljski pevski zbor Stična pod vodstvom Bojane Mulh, ki so odpele pet slovenskih ljudskih pesmi (Roža na vrtu, Dajte, dajte, Pleničke je prala,..

Večer so s svojimi veščinami in mojstrovinami popestrili tudi mladi dobuski pritrkovalci, ki se veščin pritrkavanja učijo že od rosnih otroških let.

Med poslušalci koncerta sta bila tudi podžupan občine Ivančna Gorica Tomaž Smole in ravnatelj OŠ Ferdo Vesel Šentvid pri Stični Janez Peterlin.

Sama organizacija in izvedba koncerta je zahtevala veliko angažiranja ter dobre volje tako članov zbora, njihovih družin kot tudi krajanov. Pri oblikovanju plakata, filma in zgibanke je pomagal absolvent fakultete za arhitekturo Dejan Fortuna, redarji so poskrbeli za prometno ureditev, Nina Pavlin je pomagala pri organizaciji, za aranžma odra je poskrbel Matjaž Bregar.

Pevci so se ob tej priložnosti posebej zahvalili Prostovoljnemu gasilskemu društvu Dob, ki jim je nesebično odstopil prostor, v katerem pevci lahko vadijo.

Koncert je več kot uspel, saj je bila organizacija izpeljana na ravni, ki bi jo zavidali še profesionalci. Je pa tudi dokaz, kako stvari morajo uspeti, če kraj in njegovi ljudje združijo moči in pozitivno energijo. Pokončanem koncertu pa je bilo prijetno druženje ob dobrotah za katere so poskrbele boljše polovice pevcev MOPZ Dob pod vodstvom Dragice Eržen.

Melita Hočevar Bregar

 


(foto: Gašper Stopar)