2. tradicionalni množični pohod na Vrh, 27.1.3013

Tako smo zapisali na vabilu in zadnjo nedeljo v januarju se je kar 90 pohodnikov odzvalo povabilu novo ustanovljenemu Kulturno športnemu društvu Dob in se podali na 554 m visok Vrh. Pohod smo začeli ob 12. uri v sončno zasnežen dan. Sneg smo imeli po poti in marsikdo tudi za ovratnikom, še posebej, ko so se veje dreves poigravale nad nami.

Prihod na Vrh je bil presenečenje, kar je bilo tudi zapisano na vabilu. Vsi pohodniki smo bili deležni toplega napitka za telo in ubranega petja MPZ Dob za dušo. In ravno moški zbor je bil glavni pobudnik za ustanovitev omenjenega društva. Rok, ki je prebral kratko statistiko o vzponih v preteklem letu, je povedal, da ima največ vzponov na Vrh Ani iz Hrastovega Dola in to kar 170. Med posebnimi nedeljskimi pohodniki pa je bil tudi 79-letni Alojz iz Sada, ki je povedal, da je lani Vrh obiskal vsaj 15 krat. Glavna smer pohoda je bila iz vasi Podboršt, proti vrhu pa so se nam pridružili še pohodniki iz Hrastovega Dola, Zagorice in Pristavice, pa morda še od kje drugje.

Po kratkem postanku smo pot nadaljevali do vasi Sela pri Šumberku in se vrnili po krožni poti nazaj v Podboršt. In na tej poti se je našemu Jožkotu pridružila še harmonika in tako sta nas glas harmonike in petja spremljala vso pot v dolino. Če bi omenjeno traso samo prehodili, bi porabili približno 2,5 ure zmerne hoje, ker pa smo bili večja skupina in tako tudi z daljšimi postanki, se je ob vrnitvi v dolino sonce že skrivalo za rob gozda.

Med udeleženci je bilo kar nekaj predlogov kako pripraviti vzpon na Vrh naslednje leto. Vam pa predlagamo, da kar rezervirate zadnjo nedeljo v januarju, za zimski sprehod in druženje v prijetni družbi.