Butara za cvetno nedeljo

V soseski sv. Petra smo tudi letos izdelali veliko butaro za cvetno nedeljo. Butaro že deveto leto zapored izdelujemo pri hišah, po vaseh naše podružnice. Kraj izdelave je včasih izbran z razlogom, včasih samo s povabilom, ali pa se preprosto selimo po vaseh.

Velika butara je merila v višino dobrih pet metrov. Izdelali smo jo pri Anščarjevih na Selih. Glavne sestavine oziroma zgodnje pomladansko zelenje smo nabrali že eno nedeljo prej in sicer v Liscu. Glavno zelenje – bršljan, je bil letos še posebej lep. V okolici Lisca smo nabrali tudi drenik, brinove veje, ter popkovno ali božji les. To so glavne štiri rastline, ki naj bi bile v butari. Zraven spadajo še ravne leskove veje enoletnice, mačice in mlad gaberček ali lipa, ki povezuje spodnji del butare.

Da butara nastane, sedaj že ni treba kakšne posebne organiziranosti, smo ekipa 10 – 15 članov, ki že kar vemo za svoje dolžnosti. Najbolj svečan trenutek za nas izdelovalce, pa je prav gotovo nedeljsko jutro, ko butaro pripeljemo do župnijske cerkve, jo postavimo ob zvonik in čakamo blagoslova. Na letošnjo cvetno nedeljo je naša velikanka imela bolj malo družbe, kajti pridružila se ji je samo še butara iz soseske sv. Andreja iz Sobrač.

Butara bo kakšen teden krasila župnijsko cerkev. Potem se jo odpelje in njene sestavine porabi za njihov namen. Upajmo in trudimo se, da se bomo tudi v naslednjih letih znali zaustaviti za nekaj uric, se zbrati skupaj in izdelati karkoli, kjer ne bomo videli le materialne koristi.