Nogometni spektakel v Dobu

Na fotografiji so udeleženci prve tekme suhi debeli leta 1972 v Biču. Ekipa suhi: z leve: Jerlah Lojze, Sever Lovro, Žinger Janez, Sever Tone, Trnovšek Jože, Kanc Tone, Kocjan »Tačrni«, Kastelic Alojz, Hren France Ekipa debeli: z leve: Grabnar Janez, Lamovšek France, Čebular Zvone, Longer Stane, Lavš Franc, Sever Avgust, Kanc Lojze, Gliha Jože
Zmagovalna ekipa PGD Zagorica

 

Ekipi poročenih in neporočenih

 

Ekipi suhih in debelih

 

Dobuska paravojaška formacija

 

Župan Dušan Strnad.

 

Na žaru se vrti kralj živali.

 

5 ekip pripravlja okusne golaže.

 

Komentator Jože Glavič

 

Vztrajni organizator Marko Antončič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne zgodi se vsako leto, a letos smo zbrali pogum in voljo in spet organizirali nogometno tekmo suhi – debeli. Prva s tem imenom se je odigrala pred skoraj 40 leti, v naši soseščini v Biču. Pred dobrimi dvajsetimi leti pa smo si licenco za omenjen spektakel prisvojili dobuski gasilci. S časom je prireditev dobila svoje ime » Dan nogometa in dobre volje«.
Letošnji kapetan možakov z bolj izrazito postavo je bil Zvone Čebular ki je povedal, da je igral tudi na prvi tekmi, takrat še kot mladenič in tudi kasneje je večkrat zastopal svoje barve.V dopoldanskem času se je odigral nogometni turnir ekip sosednjih gasilskih društev in letos so se v velikem finalu pomerili nogometaši PGD Dob in PGD Zagorica pri Velikem Gabru. Gostom smo športno priznali premoč in jim izročili priznanje, kot najboljša ekipa na turnirju. Sodelovala so tudi naslednja društva Hrastov Dol, Radohova vas, Temenica, Sobraće.Popoldne se je začel bolj zabavni del dneva, ko so se med seboj pomerile ženske in sicer tiste, ki še niso poročene proti tistim, ki so že poročene. Slednje, so žal kljub svoji vztrajnosti morale priznati premoč svojih mlajših vrstnic. Dekleta je vodila Kristina Piškur, ženske pa Jana Antončič. Sledil pa je že je dogodek dneva suhi – debeli. Sam nogomet je bil strašno resna stvar, kajti nihče ni hotel popustiti in šele 11-metrovke so odločile premoč suhih.
Sama moška tekma se je začela s prihodom močnejših na igrišče, Suhi pa so prihrumeli s skupino gverilcev, kamelo in z zapornikom v kletki. 

S pomočjo komentatorja smo le izvedeli, da je to dobuska paravojaška formacija, ki je zajela prebeglega ubežnika iz daljne Libije, Moamerja Gadafija, ki da ga nameravajo predati v dobske zapore. Z njimi je prišla kamela, darilo Gadafija našemu premierju, zato sklepamo, da bi v naši državi verjetno iskal zatočišče. Komaj smo se nekako seznanili s prišleki, že pride limuzina z visokim obiskom samega velikega Karla iz obrambe in seveda Kety ljubljanska , ki naj bi poskrbela za notranji red. Karl je v izjavi povedal, da je zadovoljen ker tekma ni imela koruptivnega predznaka, gospa z notranjega pa je bila pomirjena , ker je imela vse pod nadzorom. Očitno jo je premamil Gadafijev denar, saj je ves čas odkrito simpatizirala z njim in ga tudi rešila iz kletke. Šele ob koncu tekme je verjetno dobila sporočilo Wikileaks-a, da so mu že zaplenili vso premoženje, zato ga je kot »prvi mož postave« vklenila in odpeljala v dobske zapore.
Med polčasom tekme smo priredili tudi zanimivo tekmovanje, metanje kamna z rame, oziroma » bacanje kamena sa ramena«. Tekmovalci so bili prostovoljci, ki so se javili iz publike. Seveda je prva za demonstracijo kamen zabrisala Katy ljubljanska, njen met ni štel v konkurenco, čeprav bi se po dolžini meta(7.4 m) lahko prišteval. Najdaljši met je meril 7.9 m, tekmovalo pa je dober ducat metalcev. Najboljši metalec je za nagrado dobil pečeno glavo »špajga brancina«.

 

Kdor je bil seveda tisto vroče popoldne v Dobu je videl celotno dogajanje in se tudi od srca nasmejal. Prireditev si je poleg številnih gledalcev, ogledal tudi župan Dušan Strnad, ki je vse navzoče tudi nagovoril, podelil pa tudi priznanja nogometnim ekipam gasilskih društev.

 

Seveda se je nogomet dogajal na levem bregu suhega potoka, ki razmejuje športni park za vaško cerkvijo. Na desnem bregu pa se je dogajala kulinarika vseh vrst. Takoj z jutranjo roso se je zavrtel na žaru kralj živali, urico kasneje so si ogenj prižgale ekipe, kar pet jih je bilo, ki so pripravljale okusen golaž. Vsaka od ekip je od organizatorja PGD Dob, dobila 3 kg mesa in ko je bila jed gotova so prispevali po 15 porcij za organizatorja. Ob 14 uri se je začelo poizkušanje golažev in kot najboljši se je pokazal izdelek ekipe »JSM«, zastopnik ekipe je bil Jasmin iz Doba. Zadišali so tudi čevapčiči, lakoto se je lahko potešilo tudi z Hot-dogom ali ocvrtim krompirčkom, za poslastico pa so bile na razpolago palačinke in sladoled. Za zanimiv aranžma, ki je nastal s postavitvijo občinskih stojnic, se zahvaljujemo Občini Ivančna Gorica, Pizeriji Kegeljček pa za tehnično pomoč pri ozvočenju.

 

To dan je bil namenjen razvedrilu, seveda obiskovalcem omenjene prireditve bilo jih je kar nekajkrat sto, za nas gasilce pa je to zelo delovni dan, kajti v samo organizacijo in izvedbo je potrebno vložiti kar veliko truda. Zadovoljni smo, če so zadovoljni obiskovalci in če nam prireditev lepo uspe. Zasluga gre vsem marljivim gasilcem in ostalim ki pomagajo in sodelujejo predvsem pa vztrajnemu organizatorju Marku Antončič in sočnemu komentatorju Jožetu Glavič Oba sta na omenjeni prireditvi nepogrešljiva. Marko je naštel tudi vse igralce, ki so bili v minulih dveh desetletjih pripravljeni sodelovati in se šaliti na svoj račun, žal pa so že pokojni in to so bili: Kastelic Tone, Košlar Tone, Košlar Jože, Manfred Jurič, Cencel Slavko, Glavič Anton, Čebular Anton.
Še vedno pa so pripravljeni zbijati šale na svoj račun in nas nasmejati Rudi Kastelic, letos kot Moamer Gadafi. Karla iz obrambe je zastopal Andrej Antončič, Katy ljubljansko Rok Glavič, kot voznik in varnostnik pa Miha Omahen. Kot nogometni sodnik nam vsakokrat priskoči na pomoč Sodnik lučarski( Silvo Podobnik). PGD DOB se vsem, ki ste sodelovali in pomagali pri organizacije lepo zahvaljuje.

 

Upajmo, da nam bo še kdaj uspelo sestaviti ideje in voljo ter speljali še kakšen nogometni dan.

 

Silvo Škrabec

 

Več slik lahko najdete v galeriji.