Obisk veterana društva

V prvih dneh februarja smo obiskali našega nekdanjega člana Jožeta Adamljeta v Metnaju. Razlog obiska je bil predvsem njegovih častitljivih 93. let, ki jih je dopolnil konec januarja 2012 in tudi to, da je bil pred skoraj 60. leti poveljnik našega društva.

Jože se je rodil pri Bavtkovih v Bogi vasi, davnega leta 1919. Kot najstnik je šel služiti k Anščarjevim na Sela, kjer je ostal do služenja vojaškega roka. Med služenjem vojaščine, se je začela druga svetovna vojna. Zajet in kot vojni ujetnik je bil odpeljan v Nemčijo v taborišče. Že po nekaj tednih je bil premeščen na tamkajšnjo kmetijo. Ker se je pri kmečkem delu dobro znašel, so z njim lepo ravnali in sam pravi, da mu ni bilo hudega. V domači kraj se je vrnil v jeseni leta 1945. Spet je odšel služit na kmetijo, tokrat k Špajim na Škoflje. V tem obdobju je bil nekaj let tudi poveljnik PGD Dob. Leta 1955 se je priženil v Metnaj, si ustvaril družino in sedaj skupaj z ženo, oba že v visoki starosti in še vedno čila, sprejemata pravnuke in sta vesela vsakega obiska.

V pogovoru beseda rada nanese na mladostne dni, še posebej na tiste preživete v rojstnem kraju. Čestitali smo mu ob visokem življenjskem jubileju in mu ponesli pozdrave od dobuskih gasilcev.