Mladinska tekmovanja v mesecu požarne varnosti 2011

V mesecu požarne varnosti so gasilske dejavnosti še posebej aktualne in aktivne. Tudi v GZ Ivančna Gorica smo imeli v tem mesecu kar tri tekmovanja z mladino.

Prvo je bilo v soboto 1. oktobra, občinsko prvenstvo v gasilskih disciplinah v Ambrusu. Na tekmovanju so kot predstavniki PGD Dob sodelovali pionirji in mladinci. Pionirje je vodil desetar Žiga Antončič, ki je imel ekipo sledečih: Jan Verbič, Aljaž Hočevar, Miha Čebular, Ana Kastelic, Anja Antončič, Gašper Polončič, Martin Ostanek, Matic Ostanek in rezerva Andraž Zupančič. Mladinci pa so bili naslednji: Jaka Škrabec, Martin Čebular, Jožko Glavič, David Grabnar, Timi Ostanek, Tomaž Rus, Simon Smrekar, Toni Čebular, Vid Muhadžič, David Klemenčič in Matej Smrekar.
Na omenjeno tekmovanje so se pionirji pripravljali na domačem poligonu, mladinci pa so zaradi zahtevnosti vaje trenirali v Stični. Priprave smo imeli kratke, zato se tudi nismo nadejali kakšnih vrhunskih rezultatov. Seveda so mladi tekmovalci razmišljali drugače in so si želeli visoke uvrstitve. Pionirjem je to tudi uspelo, saj so osvojili prvo mesto. Nekoliko slabše je šlo mladincem, pa ne toliko slabše, lahko bi rekli, da se jih je držala kar smola, saj so si nabrali kar lepo število kazenskih točk in so kljub vsemu osvojili nehvaležno četrto mesto.

Pionirji so seveda glede na odličen rezultat na občinskem nivoju svoje tekmovanje nadaljevali na regijskem tekovamnju, ki se je odvijal v soboto 9. oktobra v Grosupljem. Uvrstili so se na solidno 7. mesto.
Čez dober teden jih je čakalo že naslednje tekmovanje in sicer kviz za mladino v gasilskih tematikah. Mlajši pionirji so zaradi drugih obveznosti to tekmovanje izpustili, udeležili pa so se ga dve ekipi starejših pionirjev. Tekmovanje je potekalo v Višnji Gori in sicer v soboto 24. oktobra.

V letošnjem letu se je z mladimi gasilci največ ukvarjal in z njimi hodil na vsa tekmovanja Jure Zajc, v pomoč pa so mu bili tudi Stane Zajc, Robert Berginc, Tone Klemenčič in Silvo Škrabec.
Na vseh tekmovanjih je seveda pomemben tudi rezultat, ki je zelo pomemben dejavnik za motivacijo, ampak bolj kot rezultat pa je pomembna udeležba in sodelovanje mladih na tem področju. Zaenkrat so mladi gasilci še zelo motivirani, po vajah so zadovoljni s pločevinko kole, oziroma po tekmovanju s pico. Radi hodijo na vaje in tudi tekmovanja, seveda, če smo jim le mentorji pripravljeni pomagati in jih usmerjati.

Več vtisov iz tekmovanj najdete v galeriji.