Galerija 2013

V dneh pred Božičem smo pred cerkvijo sv. Petra v Dobu prvič zunaj postavili jaslice. Za postavitev smo porabili objekte, ki so lansko leto krasili župnijske jaslice v Šentvidu. Jaslice smo postavili in izdelali v sodelovanju s Kulturno športnim društvom Dob in s skupino sosesčanov, skupaj pa nas je sodelovalo dober ducat jasličarjev.

Enkrat je vse prvikrat kakor v prvem razredu: prvi otok, prva obala, prva skala. Samo enkrat je prvikrat: prva omama, prva rana, na belem listu prvi znak, prvo čudo in prvo hudo. Vse drugo je drugo. (foto: Gašper Stopar)

Mogoče ste bili ob nedeljskih dopoldnevih presenečeni, kako, da so gasilci kar na enkrat tako aktivni, in da vsako nedeljo trenirajo, že od oktobra naprej. Razlog za to, so naši aktivni mladinci. Generacija mladih fantov, ki je v letih okrog 2005, kar trikrat zapored osvojila naslov občinskega prvaka v svoji kategoriji se je odločila, da nadgradijo svoje znanje.

Mesec oktober je že tradicionalno mesec požarne varnosti. Osrednja tema letošnjega meseca je: »začetni požar lahko pogasimo sami«. Operativni gasilci PGD Dob smo se v ta namen vključili v dve vaji. Prvo društveno smo pripravili sami in sicer 23. oktobra, v petek 25. oktobra pa smo sodelovali tudi na sektorski vaji, ki je potekala na operativnem območju PGD Sobrače.

Mladinska komisija GZ Ivančna Gorica vsako leto razpisuje občinski gasilski kviz. Tako je bilo tudi letos, v soboto 26. oktobra 2013, katerega so se udeležili tudi naši najmlajši člani. Kviz je potekal v organizaciji PGD Temenica.

Program izleta: ogled Plitvičkih jezer in okolice Karlovca ter obisk prijateljskega društva Brođani, kamor smo prodali vozilo Opel Frontero.

V soboto 14. septembra smo se gasilci iz Doba udeležili občinskega mladinskega tekmovanja, z dvema ekipama, in sicer s pionirji mešana ekipa in z mladinci.

Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se, lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš, to je kot kruh, kot požirek vode, moraš dati svoje bele oblake, svoje drzne ptice sanj,….. (Minatti)

Tinin odhod v misijone je tudi nam sosesčanom pustil močan pečat. Verjetno nas je v božičnem času leta 2011 prav njeno poslanstvo povezalo, da smo enotno in z veliko vnemo koledovali po soseski.

V ponedeljek 29. julija 2013, okoli 17. ure se je razplamtel silovit vihar, ki je povzročil kar nekaj škode tudi našim krajem. Poleg podrtih dreves, razkritih streh, raztrganega rastlinjaka, je na operativnem področju PGD Dob največ škode povzročil na gospodarskem poslopju na Bregu pri Dobu.

V predalčku družabne kronike se je med vikendom nabralo nekaj novic. V petek, 21. junija smo se na »Škrabčevem hribu« zbrali skoraj vsi, ki smo pripravljali in sodelovali pri izvedbi letošnje dobuske veselice in uživali v toplem večeru ter veseli družbi. V nedeljo, dan Tabora Slovenskih pevskih zborov pa smo na šentviški veselici navijali za ekipi iz Doba v vlečenju vrvi.

V nizu velikih dogodkov, ki so nam navrženi, oziroma si jih sami pripravimo, je prav gotovo letošnja gasilska veselica z ansamblom Modrijani. Kljub ne najbolj stabilnem vremenu, smo se vneto pripravljali na pravo vrtno veselico, ki so danes že zelo redke.

V nedeljo, 26. maja, smo v Dobu gostili pritrkovalske skupine iz Dolenjske in Bele Krajine. Srečanja potekajo pod okriljem pritrkovalskega krožka slovenskih bogoslovcev. Dob, kot gostitelj je bil izbran predvsem po zaslugi naših treh pritrkovalcev - Mateja , Davida in Jaka, ki se podobnih srečanj večkrat tudi udeležijo.

S kolesom smo obiskali vse cerkve v šentviški fari. Seveda smo začeli v Dobu pri sv. Petru in končali v Šentpavlu pri sv. Pavlu in vmes obiskali še vseh 10 podružničnih cerkva in seveda župnijsko v Šentvidu.

Sv. Florjan, naš zavetnik goduje 4. maja, mi gasilci pa se mu želimo zahvaliti in priporočiti ob njegovem prazniku. Že več let zapored imamo v Dobu mašo za domače gasilce, vsako leto pa se udeležimo in sodelujemo pri Florjanovi maši v Velikih Češnjicah, ki privabi gasilce iz petih društev šentviške župnije.

Hitro je minilo teh 10 let, smo modrovali med pohodom, predvsem tisti, ki smo bili organizatorji, oziroma bolj pogosti udeleženci pohoda po KS Dob.

PLANICA, PLANICA SNEŽNA KRALJICA! LE KDO JE NE POZNA, LEPOTO IZ SNEGA?

Že deseto leto butaro izdelujemo vsakič pri drugi hiši ali v drugi vasi.

V KS Dob se po zaslugi KS že nekaj desetletij ob materinskem dnevu spomnimo in na poseben način zahvalimo svojim staršem.

V Podborštu so letos organizirali smučarske skoke. To se je zgodilo v soboto zvečer 26. januarja. Predvsem je bil to družaben dogodek, ki je privabil kakih 50 gledalcev, na skalnici pa se je pomerilo 8 skakalcev.

Redni letni občni zbor PGD Dob pri Šentvidu, 02.02.2013

Zadnjo nedeljo v januarju se je kar 90 pohodnikov odzvalo povabilu novo ustanovljenemu Kulturno športnemu društvu Dob in se podali na 554 m visok Vrh. Pohod smo začeli ob 12. uri v sončno zasnežen dan.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.