Galerija

S čistilno akcijo smo letos v našem kraju kar pohiteli, ker se je v okolju, predvsem ob cesti, nabralo kar precej smeti. Pa tudi zato, ker smo lansko leto ugotavljali, da je v aprilu, ko je organizirana čistilna akcija na občinski ravni, trava lahko že precej velika in so tako smeti slabše opazne. Eden od razlogov pa je tudi ta, da se v tem obdobju, ko je skoraj še zimski čas, niso še pričela kmečka spomladanska opravila.

Potem, ko so pritrkovalci Matej, David in Jaka, s podporo mentorja Jožeta Mehleta, lani že nastopili v Cankarjevem domu, so v soboto, 7. Januarja 2017, zopet imeli to čast, da sodelujejo in nastopijo na zaključni slovesnosti, ob 50.

Včasih se zdi, da stvari že kar dobro poznamo in naša Planica je gotovo med tistimi kraji, kjer imamo tak občutek. Na upravnem odboru smo se odločili, da si bomo letos bolj natančno ogledali Planico in njeno okolico. Že ob prijavah na izlet se je pokazalo, da je zanimanje kar veliko, saj se je avtobus hitro polnil.

Tako kot že nekaj let zapored, smo tudi letos zadnjo avgustovsko nedeljo organizirali Dan nogometa in dobre volje. Nogomet vedno poteka ob strugi presušenega potoka, na igrišču za vaško cerkvijo. Dogajanje se začne z jutranjo roso, konča pa skoraj že v mraku. Dopoldne se odvija nogomet, kjer se med seboj pomerijo ekipe sosednjih gasilskih društev. Zmaga vedno najboljši, ali ekipa z največ športne sreče.

Letošnja veselica PGD Dob se je koledarsko dogodila isti dan kot lani, 26. junija, le dan v tednu smo iz petka premaknili na nedeljo, za probo in občutek, smo si rekli. Na veselico smo najprej povabili Čuke, potem pa še veliko otrok, ki so v toplem nedeljskem popoldnevu, le nekaj ur po močni plohi, veselo žurali na dobuskem plesišču.

V soboto 21. maja 2016 smo v PGD Dob gostili 9. tekmovanje v orientaciji za mladino v okviru GZ Ivančna Gorica. Tekmovanje obsega orientacijski tek, ki je prilagojen za starostno skupino mladih ter posamezne vaje v gasilskih spretnostih. Na tekmovanju je sodelovalo 37 ekip, od tega kar sedem iz našega društva.

V soboto 16. aprila 2016 smo se na povabilo KS in PGD Dob zbrali prostovoljci, ki smo sodelovali v čistilni akciji, ki je potekala po celi občini Ivančana Gorica. V čistilni akciji smo skupaj sodelovali krajani včlanjeni v različna društva, ki delujejo v našem kraju. Pobrali smo smeti, predvsem odpadke odvržene ob cesti, in teh ni bilo malo, saj smo jih pobirali kar v traktorsko kiblo.

Mesec oktober - mesec požarne varnosti. Gasilci v tem mesecu še posebej damo poudarek na usposabljanju in organiziranju v društvu in seveda tudi med društvi. V sektorju Šentvid smo gasilci iz Doba organizirali sektorsko vajo za vseh šest društev, ki spadajo v sektor Šentvid pri Stični. Gasilska vaja je bila izvedena v Dobu na objektu Kovinskega obrata Polončič d.o.o…

V naših krajih je sedaj že več letna navada, ki je postala že kar tradicija, da gasilci ob prazniku našega stanovskega zavetnika sv. Florjana praznujemo z udeležbo pri sv. maši. Gasilci PGD Dob in ostali krajani smo se tako zbrali pri maši za pokojne gasilce in sicer v petek 6. Maja 2016.

Ob malce ohlapnem dogovoru, kje in kdaj bomo letos izdelovali soseskino butaro za cvetno nedeljo, smo izdelali kar dve. Namreč že nekaj let pri izdelavi sodeluje tudi Kulturno športno društvo Dob, predvsem ženski del »papirčkar'ce.

Na drugo postno nedeljo 21. februarja 2016, smo se v vetrovnem popoldnevu že petič zbrali na Sadu in poslušali ter premišljevali postaje križevega pota. Na razgledni cesti proti Rdečemu kalu se nas je sprehodilo okrog 100 udeležencev. V galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov lepega popoldneva.

Z zapeto slovensko himno, so redni letni že 86. občni zbor, pričeli pevci MoPZ Dob, nadaljevali z gasilsko himno ter, ker smo bili tik pred slovenskim kulturnim praznikom, še eno izmed Prešernovih pesnitev. Poleg članov društva, so se občnega zbora udeležili tudi predstavniki GZ Ivančna Gorica, gostje iz PGD Sobrače ter naši prijatelji gasilci iz Brođanov pri Karlovcu.