Gasilski izlet letos v Belo Krajino

Gasilci iz Doba smo se letos podali na raziskovanje Bele Krajine. Sobota, 21. oktobra smo se v jutranji uri odpravili  na JV naše domovine. Urnik izletniške sobote je bil natrpan, saj smo imeli v načrtu čimbolj izkoristiti dan z vnaprej rezerviranimi ogledi.

Ob poti proti Beli Krajini smo se najprej ustavili v kraju Obrh, kjer smo si ogledali destilarno in čokoladnico Berryshka in degustirali njihove izdelke. Pot nas je nato vodila v smeri Črnomlja, kjer smo obiskali tamkajšnje gasilce, ki so ravno tisti dan imeli tudi dan odprtih vrat. Tako smo lahko videli in slišali marsikaj zanimivega o delovanju in organiziranosti njihovega društva. Po »leteči malici« smo obiskali Gasilski muzej v Metliki.

Poleg poučnega dela smo imeli na programu izleta tudi šaljivi del. Obiskali smo šolo Bistra buča v Radovici, kjer strogi učitelj šaljivo pouči o Beli Krajini in to na način, kot je bil v navadi v šestdesetih letih. Šola je eno razredna, na tabli je bil napisan datum 21.10. 1957. Po obilici smeha, smo ob koncu šolske ure učenci dobili tudi spričevala.

Po učni uri je sledil še ogled oljarne Pečarič v Drašičih. Izvedeli smo marsikaj zanimivega o olju, uporabi olja, iz česa vse lahko stiskajo olje, ki je primerno za prehrano in zdravilstvo.

V Hotelu Bela Krajina v Metliki pa so nas že čakali s poznim kosilom, ob zaključku našega potepanja pa smo se ustavili še na grajskem griču v Metliki na festivalu »Mlada portugalka«, kjer smo lahko okušali mlado vino.

V mraku nas je že čakal avtobus in šofer Zvone, ki nas sedaj že več let zapored vozi na gasilske izlete. Zaploskali smo mu in se mu zahvalili za gostoljubje in potrpežljivost.

Na krajših postankih in seveda na poti proti domu se je slišala tudi harmonika našega mladega člana Marcela.