Pustno rajanje v Dobu 2023

Na pobudo članic PGD Dob pri Šentvidu in s sodelovanjem članov smo lani prvič pripravili pustno rajanje. Lanski obisk nas je presenetil, zato smo letos rajanje ponovili. Maškare smo vabili predvsem po elektronskih medijih in napovedali, da jih pričakujemo točno ob 14. uri in 7 minut. Poleg raznolikih mask smo povabili tudi »Gustlna in Pepco«, ki sta se natančno držala dogovorjene ure in s pozdravom tudi začela pustno rajanje.

V popoldnevu pustne nedelje smo v Dobu lahko na igrišču opazovali pustne šeme, velike in majhne, stare in mlade. Obiskali so nas klovni, vitezi, pikapolonice, metuljčki, indijanci, kavbojci, mehikanci, policaji, pirati, čarovnice, gospodinje, princeske, družina pujse Pepe in ostali junaki iz risank, škrati in še mnoga druga pravljična bitja in male živalice. Med drugimi smo opazili tudi mobilni pralni stroj, veliko pa je bilo tudi obiskovalcev, ki so si nadeli vsaj lasuljo. Obiskala pa nas je tudi kamela z vsem svojim spremstvom in v svojem slogu.

Po kratkem pozdravu in nagovoru »Gustlna in Pepce« sta razigrano družbo razveselila še mlada harmonikaša Marcel in Nika, nato pa smo v pustni povorki zaokrožili po vasi. Ob povratku na igrišče smo se lahko posladkali s slastnimi krofi, ki nam jih je podarila Pekarna Grosuplje – Don Don d.o.o., za kar se jim najlepše zahvaljujemo, družabno rajanje pa smo nadaljevali ob toplem čaju in drugih napitkih. Najmlajše pustne šeme so se opogumile in nam recitirale pustne pesmice, Nika in Nina pa sta svoje spretnosti izražale s poslikavami obraza. Vso pustno dogajanje pa je Gašper spretno prenesel v sliko.

Družabno pustno popoldne v Dobu se je v prijateljskem druženju in klepetu zaključilo šele ob sončnem zahodu.

Organizatorji pustovanja smo veseli, da je rajanje uspelo in upamo, da se naslednje leto na nedeljo pred pustnim torkom rajanje ponovi.

Kako so izgledale zgoraj naštete maske in kamela s spremstvom, pa si lahko ogledate v galeriji.