Dan oprtih vrat PGD Dob, 30.10.2022

Zadnjo nedeljo v mesecu požarne varnosti smo gasilci v Dobu pripravili »Dan oprtih vrat«, namenjen druženju, predstavitvi gasilske tehnike ter v svoje vrste pridobiti predvsem najmanjše člane.

Pobudo, da po nekaj letnem premoru spet oživimo tekmovalne ekipe osnovnošolcev, sta podala Anže Hobič in Toni Ostanek, ki sta prevzela tudi mentorstvo naših najmanjših. Praznina v zadnji letih z omenjenimi tekmovalci je nastala, ker v vasi dejansko ni bilo otrok te generacije. Na povabilo se je odzvalo kar 18 osnovnošolcev, ki pa so prvo srečanje in vajo že imeli takoj naslednji petek. Mladi so se lahko na dnevu odprtih vrat pomerili v vaji z brentačo, največje veselje pa jim je bilo sedeti za volanom v gasilskem kamionu in prižigati sireno.

Poleg omenjenega vpisa mladih članov in predstavitev gasilske tehnike, so obiskovalci lahko sodelovali na predstavitvi prikaza delovanja in uporabe avtomatskega defibrilatorja. Samo predstavitev je vodil na novo usposobljen bolničar Simon Smrekar, ki pa je imel kar težko nalogo, saj so ga »pod prste« gledale vsaj tri šolane medicinke. Prvič pa smo uporabili tudi lutko, za trening oživljanja, ki jih je od naše občine dobila Gasilska zveza Ivančna Gorica. Operativni člani pa so nam prikazali gašenje pravega požara z gasilnimi aparati, med drugim tudi z dihalnim aparatom.

Krajani pa smo imeli ves čas na razpolago dati na pregled ročni gasilni aparat, lahko pa smo kupili tudi novega.
Dogajanje na »Dnevu odprtih vrat« pa si oglejte tudi v foto galeriji.