Dobuski gasilci v Prlekiji

Prvo jesensko soboto in zadnji sončen dan v septembru, smo si gasilci iz Doba izbrali za druženje in spoznavanje naše lepe dežele. Na povabilo našega člana Tadeja Heriča smo se odpravili v Prlekijo, natančneje Ljutomer z okolico – Tadejevi rojstni kraj. Prlekija je pokrajina, ki leži na desnem bregu reke Mure in to ni Prekmurje, tako smo bili poučeni že v jutranjih urah takoj na avtobusu.

Najprej smo si ogledali eko kmetijo Paldauf, kjer smo uživali v lepo urejenem in pospravljenem dvorišču, uživali v degustaciji njihovih izdelkov, si ogledali mlin na kamen ter se sprehodili skozi prodajalno z bio izdelki. Sledil je ogled Babičevega mlina na reki Muri, ki je prava posebnost, saj sam mlin stoji na obrežju, mlinsko kolo, ki vse skupaj poganja pa s pomočjo dveh čolnov plava na reki. Vrtenje od kolesa do mlina se prenaša preko prenosov in po jeklenici na obrežje v mlin. Potem, ko smo poleg ogleda mlina izvedeli še marsikatero zanimivost o reki Muri, smo se odpeljali do Čebelarskega muzeja Tigelj. Po izčrpni predstavitvi muzeja, smo si muzej še ogledali in okušali njihove izdelke iz medu. Pot nas je nato vodila naprej do vasi Cven, rojstna vas našega člana Tadeja. Sprejeli so nas v tamkajšnjem turističnem društvu na svojem »gruntu«, to je njihova tipična Prleška domačija in nas pogostili s kvasenico, postržjačo in ajdovim krapcem, ki so značilne Prleške dobrote.

Kot se za gasilski izlet spodobi smo obiskali tudi tamkajšnje gasilce. Predstavniki PGD Cven, so nam predstavili gasilni dom in svoje delo. Seveda, pa so obujali tudi spomine, kako je bilo, ko je bil tam še gasilec Tadej.

V sončnem popoldnevu smo pot nadaljevati proti mestu Ljutomer, kjer smo si ogledali glavni trg ter župnijsko cerkev Janeza Krstnika. Po kavici na trgu smo se odpravili v vinske gorice, kjer nas je na Dvoru Jeruzalem že čakalo kosilo.

Gasilski izlet smo zaključili z obiskom vinogradniške družine Ozmec, kjer smo okušali njihova sladka vina. Tik pred mrakom, pa smo se preko Ormoža popeljali proti Dolenjski.