Prvomajski dogodki v Dobu

Letošnji vikend okrog prvega maja je bil v Dobu zelo živahen. Izpeljali smo tri lepe dogodke v sodelovanju z gasilci PGD Dob, KS Dob in KŠD Dob.

Prvi  dogodek je bil  v soboto »Vaško kresovanje«, ki so ga pripravili mladi gasilci. Hladen večer je pogrel veličastni kres in seveda dobra družba. Fantje in dekleta – organizatorji, so poleg vedrega vremena, tisti večer privabili številne goste, ki so uživali ob kresnem ognju, ponudbi hrane, pijače in plesa, za katerega pa je poskrbel ansambel.

Mladim organizatorjem ob tej priliki čestitamo za uspešno izvedeno »Vaško kresovanje«, kar je po pridobitvi vseh soglasij, postavitvi kresa ter sami izvedbi, zahtevalo veliko truda, dela in usklajevanja.

Prvomajsko kresovanje ima v Dobu zdaj že večletno tradicijo, sicer zadnji dve leti zaradi omejitve druženja kresovanja ni bilo, bilo pa je v letih pred corono.

Drugi dogodek v tem sklopu je bila gasilska maša, ki pa ima v Dobu že skoraj 20 letno tradicijo. Vsako leto ob godu našega stanovskega zavetnika sv. Florjana, v Dobu pripravimo mašo za gasilce. Dogodek je slovesen in lepo obiskan. Maše se člani PGD Dob udeležimo v slavnostnih uniformah,  prazničnemu vzdušju pa dodajo svoj kamenček mozaika tudi domači pritrkovalci ter pevci MoPZ Dob in seveda gasilci s sodelovanjem pri maši,. Po maši običajno sledi še družabni del.

Letos pa so po omenjenem dogodku dodali  svoj prispevek še nastopajoči iz KŠD Dob. Predviden je bil kulturni program »pod krošnjami« z naslovom  V majniku štorklja prileti«. Pod krošnjami v bralnem kotičku, pa nam v tem večeru ni bilo dano zaradi slabega vremena in smo kulturni program izvedli kar v cerkvi, takoj po maši. Poudarek kulturnega dogodka je želja, da v vas privabimo štorkljo, ki bi gnezdila. Pripravili smo ji trdno kovinsko gnezdišče in ga namestili na mogočno deblo posušenega drevesa. Da pa ima naše pričakovanje tudi trdno osnovo smo pa podkrepili z dejstvom, da smo štorkljišče v Dobu nekoč že imeli, drugo še bolj oprijemljivo dejstvo  pa je , da ravno v teh dneh, le dobrih 100 m južneje, na novem daljnovodu, pa štorklja že pripravlja dom za svoj podmladek. Veseli bomo tudi, če bi iz gnezda na daljnovodu, zagledali mladi naraščaj, še bolj pa seveda, če bi štorklja bolj pogosto obiskovala naše domove in tako poskrbela za narodni prirastek. Kajti kot je po ljudskem izročilu znano, je štorklja prinašalka življenja.

V nedeljo 8. maja, smo se dobuski gasilci udeležili tudi Florjanove maše v Češnjicah, za gasilce v Šentviški župniji.

Omenjene dogodke smo shranili tudi v objektiv in si jih seveda lahko ogledate.