V letu 2022 v Dobu izdelali že 23. veliko butaro

Po dve letni prekinitvi, ko nam je epidemija, zaradi omejitve druženja, onemogočila izdelavo velike soseskine butare, smo  jo letos le uspeli narediti.
Izdelali smo jo pri Milanu in Olgi Kastelic – Škoflje. Povabljeni smo bili že v letu 2020, letos pa nam je le uspelo.
Čeprav je Velika noč  letos dokaj pozno, je bilo na bršljanu še vedno veliko »bunkic« in tudi ostalo zelenje, ki ga vpletemo v butaro je bilo v dobrem stanju.
Če osvežimo spomin: v butaro vpletemo poleg bršljana, še leskove enoletnice, drenik, mačice, brinovo vejo, popkovno in seveda zvitek beke, ki na spodnjem delu vse skupaj trdno povezuje. Vse sestavine povezuje, predvsem pa drži pokonci smrekova sušica. To so osnovne sestavine, ki se vpletejo v butaro, občasno pa tudi mi dodajamo  oljko ali drugo okrasje.    
Butaro izdelujemo na predvečer cvetne nedelje. Poleg velike običajno izdelamo še več manjših butaric, sledi še skupinsko fotografiranje in seveda kulinarični prispevek gostitelja.
V jutru cvetne nedelje, gostitelj butaro odpelje v Šentvid, kjer se jo v slovesnem sprevodu odnese in postavi v župnijsko cerkev.
Za hišo gostiteljico in njene sosede ter seveda utečene ekipe nas, ki smo že kar vpleteni  v butaro, je to prijeten družaben dogodek, ki ga je vredno negovati.
Soseska Dob ima dobrih sto domačij, sedem vasi in še več zaselkov. V zaselku Babja dolina, smo bili z letošnjim letom  v gosteh že pri vseh domačijah.
Glede na navedeno imamo v soseski še veliko možnih povabil za izdelavo velike soseskine butare.