Gasilski izlet po Severni Primorski, 20. oktober 2018

Dobuski gasilci smo se v soboto 20. oktobra, z namenom druženja, ki nam včasih še kako manjka, odpravili na izlet. Zgodnja jutranja ura ni bila ovira, da bi pokvarila dobro vzdušje. Udobno nameščeni na avtobus, smo se odpeljali novim dogodivščinam naproti.
Pot nas je vodila skozi Vipavsko dolino in naprej proti Goriškim Brdom in njeni okolici. Najprej smo se povzpeli na razgledni stolp s 144 stopnicami, ki se nahaja na hribu nad vasjo Gonjače. Ob lepem vremenu, bi imeli čudoviti razgled daleč naokoli, toda tega nam ni bilo dano videti, saj nam vreme ni bilo kaj posebej naklonjeno.
Po malici in okrepčilu smo se odpravili proti Sabotinu, naravni in zgodovinski izletniški točki Goriške. Tukaj nas je že čakal vodič, ki nas je v svojem značilnem goriškem narečju, popeljal skozi zgodovino soške fronte, ki je potekala tudi na Sabotinu. Celoten hrib Sabotina je prepleten s kavernami, skozi nekatere pa smo se tudi sprehodili. Ogled muzejske zbirke, pa nas je še bolj približal času prve svetovne vojne in v teh dneh mineva ravno 100 let od konca velike nesmiselne morije.
Prosti čas, ki nam je bil namenjen, smo zapolnili z avtobusnim vzponom na Sveto Goro. Tako smo gasilci še poromali k pastirici Urški in kraljici svetogorski. Ogledali smo si baziliko in njeno okolico. Sonček nas je v tem jesenskem dnevu toplo božal, žal pa nam tudi na gori ni bilo dano lepega razgleda na okoliške kraje. Manjša skupina pa se je povzpela – seveda z dovoljenjem – na svetogorski zvonik, in ker sta bila med njimi dva pritrkovalca, sta seveda »udarila tudi eno vižo« na zvonove.
Po spustu v dolino in že na poti proti domu, smo si v Postojni ogledali sodobno novozgrajeni Gasilsko-reševalni center. Sprejela sta nas predstavnika PGD Postojna, nam na kratko predstavila PGD in novi sodobni center in nas nato popeljala v sodobne prostore in nam pokazala zelo velik, pester in sodoben gasilski vozni park.
Poslovili smo se od prijaznih gasilskih tovarišev in pot nadaljevali proti domu. Vmes nas je v Logatcu čakalo še pozno kosilo in povratek domov.

Zapisala: Tatjana Škrabec