Žegnanje v soseski sv. Petra v Dobu, 2018

Žegnanje in praznovanje godovnega dneva našega zavetnika sv. Petra je za naš kraj vedno nekaj posebnega, prazničnega. In nič drugače kot ostala leta, ni bilo tudi letos.
Žegnanje smo imeli v nedeljo 1.7., mašo je daroval duhovni pomočnik Miran Kelvišar. Po maši smo pripravili za vse prisotne priložnostno pogostitev. Pri maši  so sodelovali in lepšali bogoslužje fantje Moškega pevskega zbora Dob, ki pa so prepevali tudi v petek, 29.6., pri maši za sosesko, ob godu zavetnika sv. Petra. Mašo na ta dan je daroval domači župnik Izidor Grošelj, takoj po maši pa je blagoslovil še obnovljeno, oziroma novo Šrajevo kapelico v Dobu. Kapelico sta v sklopu obnove svojega novega doma obnovila Jani Jernejšek in Magdalena Justin. Blagoslova se je udeležilo kar lepo število soseščanov, sosedov in prijateljev, po blagoslovu pa je sledilo še družabno srečanje.

Za to priložnost smo pripravili kratek kulturni program, ki so ga olepšali tudi pevci MoPZ Dob. Vezno besedilo za kulturni program je prebrala in oblikovala Melita Hočevar Bregar, verze pa nam je za ta namen zapisala Dragica Šteh.
Svojo hvaležnost ob blagoslovu kapelice, pa sta odkrito pokazala tudi Magdalena in Jani.

Da pa nekaj lepega ni bi šlo kar v pozabo, dodajamo celoten tekst kulturnega programa:

BLAGOSLOV OBNOVLJENE ŠRAJEVE KAPELICE V DOBU
– na praznik sv. Petra in Pavla 29.6.2018

MoPZ Dob –Ko zarja zlati

– Lepo pozdravljeni in hvala, da ste si na današnji praznični dan vzeli čas in se nam pridružili pri tem slavnostnem opravilu – blagoslovu Šrajeve kapelice. Hvala pevcem, da so s pesmijo naredili uvod tega blagoslova.

Recital, Jože Glavič

Ko boš hodil tod mimo
sosed, vaščan…
Postoj in Bogu izroči svoj dan.
Ko duša v stiski iskala bo pot
poklekni in moli,
naj sliši te Bog.

Ko boš hodil tod mimo,
od sreče bogat,
Mariji izroči duše zaklad,
naj tvoje življenje
odseva Boga,
naj sije ti v duši
do konca sveta.

Iz duhovnih potreb, stisk in zaupanja v božjo pomoč so torej nastajala slovenska znamenja. Ne vemo prav za gotovo, kdaj so jih naši ljudje začeli postavljati in kdo je dal pobudo zanje. Morda so bili to beli menihi.
Ta sveta znamenja so ljudje postavljali, da bi jih spremljala ob njihovih vsakodnevnih in božjih poteh in jih spominjala na posebne dogodke, ki niso bili vedno veseli. Saj bolezni in smrti, pa vojska in drugih nadlog v življenju nikoli ni zmanjkalo. Spominjajo nas na zaobljube in prošnje, da bi se nas gorje in zlo ognilo, pa zahval, da smo preživeli težke življenjske preizkušnje. Zaznamujejo tudi naša pota in smeri, meje in prehode ter razpotja. Različna imena imajo naša znamenja: na Gorenjskem jim pravijo tudi s pomanjševalnico »znamenček« ali pa kar kapelica. Po Štajerskem in Koroškem je v rabi ime »križ«, pa naj gre za kamnita, zidana ali lesena znamenja. Na Vipavskem, v Primorju in ponekod na Dolenjskem tudi »pil«. Ob znamenjih so se ob poti na pokopališče ustavljali pogrebci ob postanku so molili in peli nabožne pesmi.
Vsa ta znamenja, pa dajejo mimoidočim upanje in optimizem, da bo z Božjo ali Marijino pomočjo vse tako kot mora biti. Vendarle so jih več ali manj postavili v znamenje zahvale.

– Sedaj pa bi prosili Magdaleno in Janija, da nam povesta  kako je prišla odločitev, da obnovita kapelico.

Bral Jani Jernejčič

Spoštovani sosedje, prijatelji in sokrajani!
Pred desetimi leti je bilo za naju z Magdo prelomno leto. Rodil se nama je sin Aljaž in kupila sva skromno hiško v Dobu, kjer je na parceli ob vrtu stala lesena kapelica. Najprej sva prenovila hišo, nato uredila del okolice, kjer je tudi kapelica dobila svoj prostor. Ker je bila kapelica v slabem stanju, smo se odločili za prenovo. Nikjer v literaturi ni najti kakšnih podrobnosti iz zgodovine kapelice. Povsod je omenjena le kot »Šrajeva kapelica«, ki je zgrajena iz lesa in stoji ob poti, ki vodi iz vasi proti Rdečemu Kalu. Lahko le ugibamo, s kakšnim namenom je bila zgrajena. Je bil namen zahvala, priporočitev,  jasno je le, da je bil namen dober, kot je vedno ob izgradnji kapel in da je stara več kot 100 let.
Kapelico smo odpeljali v moj rodni kraj, k Stanku Drame v Šmarje pri Jelšah, ki ima doma majhno mizarsko delavnico. Z veseljem je sprejel delo, saj goji veliko spoštovanje do lesa. Ugotovil je, da je les preveč preperel, da bi se kapelico dalo prenoviti, zato smo se odločili, da iz hrastovega lesa naredimo popolnoma enako, kot je bila prvotna.
Med prenovo pa smo pripravili podstavek ter posadili nekaj zelenja.  
Posebnost kapelice je tudi ta, da sta bila v njej dva kipca device Marije. Oba kipca je obnovila gospa Marjeta Bec iz okolice Domžal, ki se ljubiteljsko ukvarja z restavriranjem. Zanimivost je v tem, da oba kipca upodabljata devico Marijo z modrim pasom – kot je značilnost Lurške Mati božje, hkrati pa nimata belega ogrinjala ampak modrega, kar je bolj značilnost upodobitev Marije brezmadežne.
Kapelica je v literaturi omenjena kot »Šrajeva kapelica«.  Ker se pogosto domača hišna imena ohranijo, kljub menjavi lastnikov, je tudi naša želja, da se ime ohrani naprej.
Čisto za konec pa naj izkoristim priložnost in se zahvalim vsem sokrajanom za vso pomoč, ki ste nam jo nudili ves čas ob prenovi hiše, predvsem pa za dobre med sosedske odnose, ker ste nas tako lepo sprejeli medse.
Hvala!

–    Sedaj pa prosim gospoda župnika Izidorja, da blagoslovi to prelepo kapelico, da bo služila svojemu namenu ter dajala upanje in optimizem domačim, kot tudi mimoidočim popotnikom.
 
MoPZ Dob – Lepa roža

Blagoslov, župnik Izidor Grošelj

Recital, Nika Bregar

Mati Marija, Nebeška Gospa,
ti si Kraljica sveta in srca,
ti si kot sonce, ki sveti v temi,
tvoja ljubezen
srce okrepi.
Mati Marija, Nebeška Gospa,
Ti, ki poznaš misli naših želja,
Tebi izročamo dom in naš rod,
z nami ostani,
nas spremljaj povsod.
Znamenje, ki tu ob cesti stoji,
korak naj ustavi, molitev zbudi.
Le s Tabo o Mati,
bo v srcu svetlo
in pot nam bo lažja
kot jasno nebo.

Zahvala – bral Stane Verbič

Danes je dejansko naš krajevni praznik, kajti danes goduje zavetnik naše soseske sv. Peter in naključje je hotelo in izbralo današnji dan, da smo blagoslovili to lepo obnovljeno, oziroma na novo postavljeno Marijino kapelico, ki je enaka stari. Kot krajani, staroselci smo hvaležni Janiju in Magdaleni, da sta v sklopu obnove svojega novega doma obnovila tudi kapelico, ki stoji na tem mestu. Kapelica se bo še naprej imenovala Šrajeva kapelica in naši novi sosedje pravijo, da se ne bodo pritoževali, če jih bomo po domače poimenovali kar Šrajevi. Zato predlagam, da jih z aplavzom pozdravimo ter se jim zahvalimo za vsa dela pri obnovi te kapelice.
Spoštovani Šrajevi sosedje, kljub temu, da se poznamo že več let, smo vas danes simbolično ponovno sprejeli v vas in  želimo vam prijetno bivanje med nami, vsi skupaj pa se bomo trudili za prijetno sobivanje.

Recital, Jože Glavič

Bog neba in Bog sveta,
daješ nam žeti,
kjer nismo sejali,
Tebi v hvaležnost
ohranjamo vse,
kar so naši očetje nam dali.
Vera, poštenje delovnih rok
in ljubezen do rodnega kraja,
naj spremljajo misli naših otrok
od tu, do večnega raja.

Blagoslov  so končali pevci MoPZ Dob z pesmijo ansambla Popotniki « Nad vasjo«.