Delavnice ročnih del v okviru Kulturnega športnega društva Dob

Predstavitev delavnic ročnih del smo lahko spremljali na prireditvi ob materinskem dnevu v Hrastovem Dolu, 26. marca 2014, kjer smo si lahko njihove izdelke tudi ogledali. Predstavnica Renata Čebular je v uvodu poudarila, da so delavnice obiskovali tudi fantje, ki so zelo nadarjeni, spretni in natančni.
V galeriji slik si lahko ogledate njihovo delo in aktivnosti.

Njeno predstavitev povzemamo v celoti :
S kolegico Kristino sva hodili na delavnice na Krko in tako prišle na idejo, da bi imeli tudi v Dobu delavnice ročnih del preko Kulturnega športnega društva Dob. Z novembrom 2013 smo pričeli z delavnicami, ki so potekale vsak ponedeljek zvečer, približno  dve uri, v gasilnem domu. Začeli smo z izdelavo cvetja iz krep papirja, ki je kulturna dediščina,  ki so jo Japonci  obvladovali že v 8 st. potem, ko je bil papir cenovno dostopen tudi nižjemu sloju je prišel 14 st.  v Evropo. Na Slovensko pa  šele prvi polovici 19 st. Različno cvetje iz krep papirja so gospodinje izdelovale za svoje potrebe, za okrasitev križev v kotih po hišah, kapelicah in tudi po cerkvah. Izdelovale so tudi vence za umrle kot tudi za razna slavja in poroke, saj  na tržišču ni bilo svežega in plastičnega cvetja.
Izdelovanje cvetlic iz krep papirja je zanimiva, pomirjajoča in tudi zahtevna tehnika. Izdelamo lahko vsako cvetje, tako drobno marjetico, vijolico ali šmarnico, kot mogočno vrtnico, slovenski nagelj ali prelepo sončnico. Izdelamo lahko šopke, aranžmaje,  lončnice ali celo sliko. Izdelke lahko postavimo v najbolj temačen prostor pa bodo še vedno cveteli. V mesecu marcu pa v veselje žena, mamic ,babic, deklet in nazadnje tudi moških, ki v  poklon dobijo ročno izdelano cvetlico.
Poleg cvetlic iz krep papirja smo izdelovali tudi rože iz najlona. To nas je naučila ga. Jožefa Mežan.  Tudi te cvetlice so nekaj posebnega. Robovi cvetlic se svetijo kot bi bili posuti z biserčki. Malo poznavanja cvetlic ter znanja in cvetlica je gotova in že krasi vašo poličko na hodniku ali dnevni sobi.
Izdelovali smo tudi adventne venčke. V gasilnem domu smo postavili Božično drevo okrašeno z božičnimi zvezdami, ki smo jih izdelali iz krep papirja, izdelovali smo voščilnice s tehniko prebadanja. Sodelovali smo tudi na natečaju »naj voščilnica občine Ivančna Gorica« in zmagali v kategoriji društev. Naučili smo se  izdelati tudi viseči makrame za rože. Prepletanje vrvi in delanje vozlov nam ni delalo nobenih težav. Na prejšnji delavnici pa je nas obiskala g. Lidija iz gorenjske in nam pokazala izdelovanje pisank  iz fimo mase,ki bo polepšalo mizo za  prihajajoče praznike. Da  na hitro omenim  samo še večje projekte, ki smo si jih izpeljali, dve večji sliki eno za gasilce in eno za Abrahama, pa okrasitev odra v KD Šentvidu za dobrodelni koncert Karitas, tukaj si bi rada zahvalila predsedniku društva Roku,ki nam je pomagal pri vsaki nalogi kar se tiče lesa. Rok hvala ti.
Skratka, imeli smo se zelo lepo in veliko naučili, kar je vidno na fotografijah in na mizi. Upam, da ste udeleženci delavnic zadovoljni  in da s skupnimi močmi uspevamo ohranjati kulturno dediščino ter medsebojno spoznavanje  in kar je tudi  pomembno vaško  druženje.
S kolegico se zahvaljujeva za sodelovanje in povabilo na današnjo proslavo in že se veseliva srečanja z vami na drugih delavnicah, ki se bodo pričele prvi ponedeljek v novembru tega leta. Vsi, ki bi se radi pridružili, lepo vabljeni.   Posebno zahvalo pa bi rada izrekla kolegici Kristini , Kristina hvala, ker z mano  večkrat in tudi namesto mene  dihaš…  Hvala ti za vse. Ob zaključku proslave pa si le oglejte fotografije in razstavo, zadaj pa bodo marljive članice pokazale, kako izpod spretnih rok nastane slovenski nagelj ali pariška roža.


Vsem skupaj  vam želim  lep dan,…


29.3.2014, Hrastov dol                                                                         Renata Č.
 

 

One thought on “Delavnice ročnih del v okviru Kulturnega športnega društva Dob

  1. Izdelki so res neverjetni! 🙂 Nekatere cvetke izgledajo še lepše kot tiste prave! Hvala tudi za podarjeno. Vse čestitke in veliko ustvarjalnih trenutkov še naprej! 

Comments are closed.