Dan staršev in izdelava soseskine butare za cvetno nedeljo

Sobota, 23. marca  je bil za naš kraj zanimiv pester dan. Aktivnosti so tekle v več skupinah. Prva se je z avtobusom odpravila v dolino pod Poncami navijat za naše uspešne »orle«, druga skupina domačinov je nabirala in pripravljala sestavine za soseskino butaro, in tretji so se pripravljali na večerni dogodek v podružnični cerkvici za dan staršev in hkrati tudi zaključku tednu družine, ki je vsako leto od praznika sv. Jožefa do praznika Marijinega oznanjenja.

V KS Dob se po zaslugi KS že nekaj desetletij ob materinskem dnevu spomnimo in na poseben način zahvalimo svojim pokojnim in živim staršem. Običajno je to s svečano mašo, ki se opravi v Hrastovem Dolu in v Dobu. Mašo je letos daroval g. župnik Jože Grebenc, ki nas je v pridigi lepo nagovoril, lepo pa so nam segli do srca tudi naši najmlajši s svojo prisrčnostjo in s sodelovanjem pri maši in po njej v kratki akademiji. Ta večer je bilo izrečeno veliko lepih besed zahvale. Upamo, da bomo vsaj nekaj od teh znali prenesti tudi v vsakdanje življenje.

Drugi dogodek, ki ima tudi dolgo tradicijo, pa je izdelava velike butare za cvetno nedeljo.
Že deseto leto butaro izdelujemo vsakič pri drugi hiši ali v drugi vasi. Prej se je butara več let izdelovala  v gasilnem domu. Letos smo z zbiranjem zelenih sestavin odrivali na zadnji dan. Morda zaradi dolge zime in nas zato rastlinje še ni priganjalo. Običajno so prvi pomladni znanilci za cvetno nedeljo že v polnem razcvetu ali pa že v osipu. Letos pa so tako popkovna, kot drenik, pa tudi mačice le sramežljivo gledale iz zimskega spanja. Pa nič zato, nabrali smo takšne kot nam jih je ponujala narava. Zvečer  smo se zbrali pri Špajih v Dobu in dejansko ob vseh pripravljenih sestavinah, butaro velikanko v dobri uri tudi naredili. Sledila je še izdelava nekaj manjših butar, ki jih odnesejo naši najmlajši in pri izdelavi tudi sodelujejo ter seveda družabni del večera, ki ga vsakokrat pripravijo pri hiši gostiteljici.

V nedeljskem jutru, letos snežno belem, smo butaro pospremili v župnijsko cerkev k blagoslovu, kjer ostane kot okras cerkve v velikonočnem času. Žal pa so se tej lepi tradiciji, v naši župniji, letos odzvale samo dve soseski.

Za več fotografij, kliknite na spodnji povezavi.
Foto: Materinski dan
Foto: Izdelava butare