Ali nas bolj zebe?

Ste se v teh decembrskih dneh morda spraševali, kje meteorologi dobijo podatke o temperaturah? Če ste spremljali te dni jutranjo temperaturo, je imela vas Dob in bližnja okolica bistveno nižje temperature, kot so nam sporočala javna občila. Zakaj je tako, smo povprašali na Agencijo za okolje RS in dobili naslednji odgovor:

“Spoštovani,

vsekakor so jutranje temperature v t.i. “mraziščih” ob jasnih zimskih nočeh lahko bistveno nižje, kot drugod. Take temperature se pojavljajo v zasneženi pokrajini in to v krajih s konkavnim terenom in pogosto v višino segajo le nekaj 10 metrov ali celo manj. Na pobočnih legah takega mraza ni.
V državni mreži meteoroloških postaj so dokaj “mraziščne” predvsem postaje: Babno polje, Iskrba pri Kočevju, deloma pa tudi Šmartno pri Slovenj Gradcu, Dobliče pri Črnomlju,….

Lep pozdrav

Branko Gregorčič
Univ. dipl. meteorolog
Koordinator za stike z javnostjo in uporabniki
Agencija RS za okolje
Urad za meteorologijo”

Mi pa lahko dodamo, da med ta mrazišča spada tudi Dob z okolico, kajti temperatura na naših termometrih je bila zelo blizu ali primerljiva z npr. Babnim poljem. Dodamo lahko le, da se toplo oblečete in zakurite peči.