Oktober – mesec požarne varnost

Oktober – mesec požarne varnost, je mesec, ko se gasilske aktivnosti povečajo, predvsem v številu vaj. Operativni gasilci iz PGD Dob smo v letošnjem oktobru sodelovali v društveni in sektorski vaji.

Društveno vajo smo organizirali v petek, 22. oktobra v večernih urah. Vaja je potekala s predpostavko prometne nesreče v kateri je udeleženo več vozil, ki so se v trku vnela. Za otežitev je ta večer še deževalo. Zaradi ustrezne opreme za gašenje v takih pogojih, nismo imeli večjih težav. So se pa pokazale prav kmalu. Avtomobilov, predvsem enega, nismo uspeli kar tako v prvem napadu pogasiti, kajti gorela je posoda za gorivo. Požar smo gasili z več gasilnimi sredstvi, vendar smo bili uspešni šele, ko smo avtomobil postavili na bok, posodo za gorivo fizično odstranili iz vozila in jo uspešno pogasili. Pri analizi vaje smo ugotavljali, da je težava gašenja nastala, ker je bila posoda iz plastike in je gorela tudi v notranjosti.

V ponedeljek, 26. oktobra smo sodelovali tudi pri vaji sektorja Šentvid, ki je potekala na lokaciji trgovine KZ v Radohovi vasi. Tokrat je bila predpostavka potres in požar na objektu. Sodelovalo je vseh 5 društev sektorja. Naša operativna enota je izvedla notranji napad.

Vse te vaje so namenjene usposabljanju in koordinaciji med društvi, kar povečuje našo usposobljenost in operativno pripravljenost.

(Foto: Uroš Šraj)