Žegnanje na podružnici sv. Petra v Dobu

img_4216Sv. Peter in Pavel praznujeta 29. junija in na ta dan smo imeli do pred nekaj let žegnanje. Zadnja leta pa praznujemo na najbližjo nedeljo temu prazniku. Letos je bilo to zadnjo nedeljo v juniju. Bilo je še posebej svečano, saj smo cerkvi naredili novo preobleko. Mašo sv. Petru v čast je daroval g. Janez Petek, sodelovali pa so tudi domači in šentviški pritrkovalci ter cerkveni mešani pevski zbor. Pri maši nismo pozabili na praznik dneva državnosti, se spomnili vseh, ki niso mogli biti z nami in tudi naše laične misijonarke Tine, ki daleč na drugem koncu sveta pomaga tamkajšnjim ljudem lajšati vsakdanjik.

Po končani maši so sledile zahvale vsem, ki so sodelovali pri obnovi fasade, posebno še zato, ker so se vsa dela opravila brezplačno. In pri takih stvareh je zahvala nekaj samoumevnega in najmanj, kar lahko damo nekomu, ki stori nekaj dobrega. Pri obnovi je tako sodelovalo 25 sosesčanov in pri tem pokazali, da jim ni vseeno kakšen je naš božji hram. Na poseben način smo se zahvalili tudi dolgoletnemu ključarju podružnične cerkve Stanetu Verbiču iz Doba, ki bo v letošnjem letu praznoval okrogli življenjski jubilej. Da pa bi ključarsko službo lažje izpolnjeval, smo kot novega ključarja predstavili njegovega sina Staneta. V soseski se tako lahko sedaj pohvalimo, da imamo kar tri ključarje in nenazadnje tudi odlične mežnarje. Bog daj, da bi še dolgo ostalo tako.

img_4240img_4229Po maši smo se ustavili še zunaj cerkve, kjer smo ob prisotnosti župana občine Ivančna Gorica g. Dušana Strnada, postavili višinomer za vodo. Služil bo kot pokazatelj višine vode ob poplavah, ki so naš stalni spremljevalec ob večjih padavinah. Na omenjeni višinomer je župan pritrdil tablico, ki označuje višino vode ob poplavah v septembru 2010. Oznako je občini Ivančna Gorica posredovala Agencija republike Slovenije za okolje. Župan je v nekaj besedah pohvalil naša prizadevanja za obnovo cerkve, kakor tudi našo enotnost in voljo pri delovanju ob naravnih nesrečah. Dejal je, da so lanske poplave v naši občini še najbolj prizadele prav našo vas, kajti kot kaže se veliko vode iz okolice, steka prav v kraško dolino pred vasjo Dob. Višinomer smo postavili na cerkveno obzidje, je sorazmerno velik in je tako viden tudi iz ceste, ki pelje čez vas.

Ob zaključku priložnostne prireditve smo vse prisotne povabili na pogostitev, ki jo ob žegnanju vsako leto pripravijo naše gospodinje. Tako k slovesnosti praznika sv. Petra sledi še družabno srečanje, ki se največkrat zavleče tja do kosila. Tako kot za vsako stvar je tudi za to potrebno kar nekaj priprav, ko pa opaziš zadovoljne obraze sosedov, prijateljev in znancev, je pa le dober občutek, da trud ni bil zaman. Kar je pa še najbolj pomembno, pa s tem krepimo naše medsebojne odnose in sodelovanje.

Fotografije žegnanja

Fotografije obnove fasade