Florjanova maša v Velikih Češnjicah

florjan-cesnice-8-5-2011-042

V nedeljo 8. maja 2011 smo se gasilci in ostali krajani zopet zbrali pri sv. Ani v Velikih Češnjicah. Naš namen je bil, da počastimo našega stanovskega zavetnika sv. Florjana, ki je godoval pretekli teden. Sodelovalo je vseh šest PGD, ki delujejo v šentviški župniji.

Zbor gasilcev je bil pri Jerumovi kapeli, od koder je gasilska povorka odšla v naravni avditorij pri tamkajšnji cerkvi.

Na čelu povorke je bila državna zastava in bandero sv. Florjana, za njimi so gasilci nosili kip sv. Florjana, sledili so pionirji, Godba Vodice, gasilke in nato gasilci. Vseh uniformiranih je bilo okrog 70 članov in članic.

Mašo je vodil domači župnik Jože Grebenc, sodelovali so še moški pevski zbor Prijatelji, Godba Vodice in šentviški pritrkovalci ter seveda prisotni gasilci, ki so s svojim sodelovanjem pri sveti maši slovesnost naredili še bolj doživeto. Za zares praznično vzdušje je poskrbelo tudi vreme, kajti iz prisojnega griča smo imeli čudovit pogled na dolino, tja do belega Snežnika.

florjan-cesnice-8-5-2011-087Zelo so se potrudili tudi domačini, ki so pripravili prostor za mašo na prostem in na koncu pogostili še vse navzoče.

Čaščenje sv. Florjana ima v Velikih Češnjicah še posebno tradicijo, kajti Florjan ima tu svoje mesto v stranskem oltarju. Vsako letna Florjanova maša je tu v Češnjicah zadnje desetletje, drugače pa njeni začetki segajo še predvojni čas. Tu začutimo posebno povezanost gasilcev z njihovim zavetnikom in prav gotovo tudi pripravljenost zahvale za celoletno varstvo.

To so dogodki, ki gasilce med seboj in v kraju še bolj povezujejo, zato negujmo te navade in jih prenašajmo na mladi rod.